Saturday, March 12, 2011

PERKAUMAN DAN KEKITAAN NGO ISLAM

Artikel ini dipetik dari www.anamasyhur.blogspot.com

Dakwah dan tabligh adalah kewajipan bagi setiap insan. Tidak kira rupa bangsa, warna kulit dan juga latar belakang, semuanya harus melaksanakannya. Bagi anda yang berada di sekitar Kota Kinabalu dan bandar-bandar besar, anda beruntung kerana tempat anda mempunyai kegiatan dakwah yang cukup pesat. Banyak pertubuhan, badan dan juga gerakan yang boleh disertai sebagai wadah perjuangan.

Dalam gerakan dakwah, antara perkataan yang selalu disebut-sebut adalah berkaitan berpegang kepada tali Allah, kesatuan Islam, kesatuan ummah atau kesatuan dalam berjamaah. Ini adalah senjata utama dalam menggerakkan jentera dakwah secara berkesan.

Banyak sejarah yang telah membuktikan kejayaan usaha dakwah berpunca daripada kesatuan jamaah. Kesatuan jamaah membolehkan segala kerja dilaksanakan dengan terancang dan perlaksanaannya pula agak rapi berkesan.

Namun hakikat sebenar usaha dakwah di Negeri Sabah tidak seperti pernyataan di atas. Mungkin ada dari kalangan rakan-rakan tidak senang dengan kenyataan ini. Tetapi saya tidak berkata kosong,ini adalah berdasarkan analisis peribadi dan diskusi dengan beberapa rakan-rakan penggerak di Kota Kinabalu.

Tujuan kita menjalankan usaha dakwah adalah untuk mencari keredhaan Allah swt dan bergerak atas nama Islam. Namun semua ini hanyalah mainan bicara di kalangan kita semata-mata. Tanpa kita sedar sebenarnya gerakan dakwah kita tidaklah berlandaskan perjuangan Islam sebenarnya, tetapi perjuangan kita adalah atas landasan NGO.

Tanpa disedari perjuangan berlandaskan NGO adalah lebih penting dari perjuangan berlandaskan Islam. Antara bukti kesahihan pernyataan di atas terkandung dalam artikel saya sebelum ini bertajuk “PENGGERAK KITA KURANG BERFIKIR”. Bagaimana dikatakan berlandaskan Islam jikalau perjuangan tersebut disyaratkan harus datang dari pemimpin NGO kita.

Hakikat yang berlaku masakini, kita akan turun kelapangan sehabis baik sekiranya arahan tersebut datangnya dari ketua NGO kita. Sekiranya ia datang dari pemimpin NGO lain, maka kesungguhan dalam berdakwah tidak akan sama seperti arahan yg dikeluarkan oleh pemimpin sendiri walaupun isu yang diperjuangkan adalah isu ISLAM.

Inilah yang terjadi kepada PENULIS dan yang lebih besar lagi CONCERN. NGO yang menganggotai CONCERN adalah NGO yang cukup hebat dan ternama. Tetapi kenapakah CONCERN tidak boleh bangkit setaraf dengan USIA mahupun YADIM?. Ini kerana CONCERN adalah satu badan yang berasingan tubuh dengan NGO-NGO yang menganggotainya. CONCERN bukan sayap pergerakan kepada NGO yang meneyertainya. Kerana itulah pergerakan CONCERN agak perlahan seperti ular berbisa yang menyelinap disebalik gerakan dakwah.

CONCERN tidak mampu menjadi seperti harimau dan singa yang mendongak ke langit dengan kegagahannya. CONCERN tidak mampu mengaum kuat bagi menggerunkan lawannya. Kerana apa?. Kerana CONCERN bukan sebahagian dari kita. CONCERN adalah badan yang ditubuhkan atas dasar kemarahan hangat-hangat tahi ayam dikala darah menyirap bila Islam di badai isu.

Hakikatnya, sekiranya CONCERN adalah sayap pergerakan NGO kita, sudah pasti Abu Bakar tidak perlu sibuk menghadiri mesyuarat di tengah malam dalam keadaan hidung tersumbat kerana demam. Si songkok tinggi tidak perlu bersusah memandu dari Sandakan ke Kota kinabalu untukn menghadiri mesyuarat. Kita sendiri akan menggerakkannya walaupun tanpa kehadiran Hj Sainuri. Jangankan 15 org ahli mesyuarat, seramai hadirin yang menghadiri kuliah Tafsir Maudhu’i pun kita boleh himpunkan, seramai hadirin yang menyertai Discuss Of The Truth pun kita boleh kerahkan, bukankah ini dipanggil Double Standard?.

Suka untuk saya nyatakan, janganlah kita berlagak sombong dengan program yang berlambak-lambak anjuran NGO kita dalam masa yang sama kita tidak boleh duduk sebumbung berkerjasama atas nama Islam untuk sekadar bermesyuarat. Janganlah kita berlagak sombong dengan program kita yang mega sekiranya kita tidak mampu mencukupi korum mesyuarat CONCERN yang sekadar memerlukan 15 orang.

Adakah kita cukup hebat berseminar sana dan sini. Mengulang-ulang seminar yang acap kali dianjurkan dalam masa yang sama segala perancangan CONCERN untuk sedikit permuafakatan Islam tidak boleh terlaksana?. Adakah kita cukup hebat berprogram sana dan sini yang sekadar menghabiskan peruntukan yang ada dalam masa yang sama kita tidak mampu duduk sekadar sejam untuk menulis maklumat penting dalam mesyuarat CONCERN?.

Panggilan pengerusi CONCERN adalah semboyan Islam, semboyan Islam adalah panggilan Allah. Adakah perkara yang lebih penting berbanding semboyan Islam?. CONCERN diibaratkan seperti Cerrier War Ship atau Kapal Perang Pengangkut. Manakala NGO-NGO yang manganggotainya diibaratkan seperti jet-jet pejuang yang bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan.

Kebiasaannya Carrier War Ship adalah medan untuk bermesyuarat, mengaturkan srategi perang, dan membuat segala persiapan perang. Namun yang membuat serangan adalah jet-jet pejuang bagi menghancurkan sesuatu sasaran. Kalaulah jet-jet pejuang tidak bersama-sama dengan kapal pengangkut, dikhuatiri kapal pengangkut akan dibedil musuh hingga musnah ditelan sejarah.

Adakah kenyataan saya salah?. Sekiranya salah, kita harus buktikan kenyataan ini salah. Kita harus bergabung atas nama Islam dan tidak semata-mata atas nama NGO. Sekiranya benar, kita harus perbaiki kesilapan kita, agar gerak kerja dapat dirancang dengan rapi dan memberi kesan yang baik dalam gerakan dakwah di Negeri Sabah. FIKIR-FIKIRKAN…

- CONCERN adalah Majlis Gabungan NGO Sabah yg berpusat di Kota Kinabalu, Sabah.

Rujuk artikal lepas : Klik Sini CONCERN IS A CARRIER WAR SHIP

No comments:

Post a Comment